Продавець Інтернет-магазин "АгроЛан" розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
100 відгуків
+380 (96) 818-65-03
+380 (67) 621-01-22
+380 (67) 620-01-55
Вінницька область, місто Гайсин, вул. Південна, 16, Гайсин, Україна
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
«АгроЛан» – ВИСОКОЯКІСНЕ НАСІННЯ ТА ЗАСОБИ ЗАХИСТУ І РОСТУ РОСЛИН
Кошик

Олійні культури

Олійні культури

Олійні культури — група рослин, які вирощують заради одержання жирних олій, придатних для харчових і технічних цілей. Це однорічні і багаторічні рослини різних родин, в основному трав'янисті: соняшник, соя, арахіс (земляний горіх), ріпак, льон олійний та ін.; але є і тропічні дерева, наприклад: пальми, дерево какао, тунг. Більшість цих культур накопичує олія в насінні та плодах. Серед них є рослини, що дають тверді масла: пальми, дерево какао, воскове дерево. Жирні олії отримують з насіння бавовнику, льону-довгунця, конопель, коріандру, анісу, кмину, плодів волоського горіха, мигдалю, кедрової сосни, кісточок персика, абрикоса, зародків насіння кукурудзи і пшениці.

В рослинництві усіх континентів найбільше поширені соя, арахіс, соняшник, олива, ріпак, кунжут, рицина, льон олійний. У нас в основному вирощують соняшник, сою, льон олійний, гірчицю, рицину — ярі однорічні трав'янисті рослини, що дають насіння в перший рік посіву. Але зустрічаються і озимі — ріпак, рижик, суріпиця. Їх сіють восени, а отримують насіння на наступний рік. Основні райони обробітку — це Україна, Північний Кавказ, Центральночерноземная зона, Поволжі, Молдова.

У насінні соняшнику міститься до 57% олії, сої — 15-26%, льону олійного — 30-50%, рицини — 47-59%, кунжуту — 48-63%, арахісу — 41-57%, маку — 46-56%, ляллеманции — 23-37%, перилли — 26-50%, ріпаку — 45-50%.

Тривалість росту і розвитку рослин різна. Рижик, гірчиця, деякі сорти соняшнику дозрівають за 75-100 днів. Для одержання насіння рицини та арахісу, потрібно не менше 120-140 днів. Багато олійні культури добре ростуть при температурі 18-20°. Рижик, гірчиця, ляллеманция здатні переносити заморозки -4°. Арахіс, кунжут і соя люблять тепло і припиняють рости вже при 10-12°. Арахіс дуже чутливий до заморозків: вже при -1° рослина гине. Всі олійні культури накопичують більше масла при доброму зволоженні, сафлор і гірчиця ростуть і в посуху.

Щоб отримати більше масла, людина створює потрібні для розвитку рослини умови. Велика увага приділяється агротехніці, механізації посіву і збирання, виведення нових сортів, загальної культури землеробства. Саме від цих чинників залежить врожайність культури.

Всім олійним культурам необхідно давати в достатку азотні, фосфорні та калійні добрива, різні мікроелементи. Олійні культури треба захищати від хвороб, шкідників і бур'янів, інакше знизиться кількість і якість масла.

Більшість олійних культур вирощують як просапні. Зазвичай їх розміщують у польових сівозмінах. Ці культури краще сіяти після озимих, що йдуть по чистих, добре удобренным парам. Можна розміщувати і після ярих зернових, силосних і навіть картоплі. Після збирання олійних можна сіяти зернові та інші культури.

Олії рослинні жирні йдуть не тільки в їжу, але і для приготування консервів, кондитерських виробів, маргарину. Гарне харчове масло отримують з плодів арахісу, насіння соняшнику, сафлору. Прекрасне столове масло — оливкова дає маслина. Воно багате вітамінами і легко засвоюється. Рослинні олії використовують у лакофарбовій, миловарній, текстильній, шкіряній, парфумерної та медичної промисловості. Гірчична олія входить до складу лікувальних мазей. З насіння рицини звичайної готують касторове масло, яке використовується не тільки медичної, але і в поліграфічній, текстильній, взуттєвій промисловості. Воно не твердне при низькій температурі і тому високо цінується в техніці як мастило. Масло конопель і льону використовують для приготування оліфи, лаків, фарб. Виключно міцні, стійкі в агресивних середовищах лаки і фарби, виготовлені на тунговом олії.

Рослинні масла отримують на олієпереробних підприємствах. Перш ніж одержати масло, сировина на спеціальних машинах очищають від домішок. Потім ядро відокремлюють від оболонки, подрібнюють, зволожують і піддають тепловій обробці в жаровнях. Тільки після цього масло отримують пресуванням або екстракцією, тобто діють розчинником.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner